top of page

za 11 nov

|

Eeklo

Ypsilon CD voorstelling

Tussen lichaam en geest

Tickets zijn niet te koop
Andere evenementen bekijken
Ypsilon CD voorstelling
Ypsilon CD voorstelling

Tijd en locatie

11 nov 2023, 20:30 – 12 nov 2023, 20:30

Eeklo, Markt 20/24, 9900 Eeklo, België

Over het evenement

Link TICKETS  ‘Tussen lichaam en geest’ van Ypsilon

Debuutalbum ‘Tussen lichaam en geest’ van Ypsilon

Twee jaar lang werkte Y aan een album met als thema ‘psychische kwetsbaarheid’. Zijn eigen ervaringen, advies en tips over depressie, angst, trauma en burn-out verwekte hij tot het album ‘Tussen lichaam en geest’. Het is dan ook geen toeval dat het album gereleased wordt met de Week van de Veerkracht in het vooruitzicht (1 oktober). Met het album wil hij helpen het taboe doorbreken rond psychische hulpverlening.

Het album start met een ‘Hartaanval’, een cover van Calexico’s Epic herwerkt in het Nederlands. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden gaat het lied over een paniekaanval. Yves liep meerdere spoedopnames plat overtuigd dat hij ging sterven aan een hartaanval. Achteraf bleek er telkens niks aan de hand en zat het ‘maar’ in zijn hoofd. ‘Los Zand’ is een wake-up call voor iedereen die opgroeide in een warm nest. Het ontbreken daarvan ligt vaak aan de grondslag van psychische problemen.

In ‘Kind van de rekening’ bezingt Ypsilon een relatie van een vader met zijn kind die hij enkel via rekeninguittreksels meer ziet.

Ypsilon wil graag verder leven ‘Zonder spijt’ en maakt komaf in dit lied met een turbulente jeugd.

‘Keerpunt’ heeft de kadans van 135 bpm, ideaal om te lopen en te vergeten. Tijdens opnames haalde Yves heel veel kracht uit running therapie. Het gevaar voor iemand die bipolair is om te blijven lopen en het keerpunt over te slaan.

Sinds Yves lithium neemt is zijn bipolaire stoornis onder controle. Geen uitspattingen meer maar eerder een soort nevel die is neergedaald in zijn hoofd waardoor alles wat wazig wordt. Het voordeel van ‘Nevel en mist’ is dat hij niet langer door alles in zijn directe omgeving wordt getriggerd. Het nadeel is dat hij soms afwezig en afgevlakt is.

Toen Yves vorig jaar burn-out nummer twee te verduren kreeg besloot hij geen doktersbriefje maar een lied te schrijven voor zijn collega’s. ‘Boodschap aangekomen’ zeiden ze bij mijn terugkeer. Uitbrand is het Afrikaans woord voor burn-out. Ik maakte er uitbrand(er) van, meteen goed voor een nieuw homoniem.

In zijn volle puber-tijd, begin jaren 90 was er een punkband rond zanger Peter Van De Veire wereldberoemd in het Meetjesland. Al hun nummers werden luidkeels meegezongen. “Ik heb nooit geweten over wie ‘voor vaderland en koningshuis’ ging maar nu weet ik zeker dat het over mij gaat” schatert Yves. Met de goedkeuring van de leden van The Uglies, waar Van De Veire aan het front stond, zette Ypsilon deze song op zijn album.

Klein geluk(je) is het resultaat van een opmerking van een vriend van Ypsilon. ‘Zing toch niet altijd over uw miserie, probeer ook eens wat lichtpuntjes te brengen’. Na het lezen van het boek ‘klein gelukske’ van actrice Lynn Van Royen kwam Y op het idee om een eigen Vlaamse versie van de song van Luka Bloom ‘the beauty of everyday things’ naar te maken. Ypsilon vroeg Bloom trouwens zelf zijn toestemming na een optreden.

Het album wordt afgesloten met de titelsong ‘tussen lichaam en geest’, een stevige samenvatting van hetgeen voorafgaat. Volgens Ypsilon valt een mens niet te splitsen in lichaam en geest maar zit er van alles tussen die twee dimensies die zorgen voor ups en downs in het leven.

Deel dit evenement

bottom of page